Onze trainingen

Grip op je klas
De populatie in je klas verandert voortdurend. Iedere klas kent zijn eigen dynamiek, al komen de verschillende typen in een klas wel overeen. In de training Grip op je klas gaan we aan de slag met groepsdynamiek en klassenmanagement. Hoe richt je het zo in dat je zelf de regie houdt en je je leerlingen/studenten tot leren laat komen?
Enkele elementen in deze training zijn: groepsdynamiek, meidenvenijn, de professional als middel, basis in communicatie.

Omgaan met agressie in je werk
(Politie, onderwijs en hulpverlening)
Agressie kent verschillende uitingsvormen. Ook in het werk kun je te maken krijgen met agressie. De grote vraag is: hoe ga je daarmee om? Hoe kun je de-escaleren en toch je grens bewaken? Waar komt agressie eigenlijk vandaan?
In de training Omgaan met agressie op het werk nemen we deze vragen onder de loep en leren we verschillende technieken aan om agressie beter te kunnen trotseren.
Enkele elementen in deze training zijn: werking van brein (ontstaan van agressie), basis in communicatie, hoe zie je jezelf, hoe zie je de ander, do's and don'ts.

Help, ik val!
Professionals in het non-profit werkveld hebben gemeen dat zij hun werk doen vanuit een bepaalde compassie met de doelgroep. De wil om een maatschappelijke bijdrage te leveren of om anderen te helpen, is hier onderdeel van. Deze drijfveren brengen ook risico's met zich mee. In de training Help, ik val! gaan we dieper in op deze zogenoemde (hulpverleners)valkuilen. We laten je ervaren hoe je deze kunt herkennen en hoe je een valkuil kunt omzetten in een kwaliteit.
Enkele elementen in deze training zijn: hoe zie je jezelf, hoe zie je de ander, do's and don'ts, dramadriehoek versus winnaarsdriehoek.

Een betere les begint bij jezelf
Het geven van les is de hoofdtaak van een docent/leerkracht. Een inspirerende les is helpend voor het leerrendement van leerlingen/studenten. Hoe geef je zulke lessen vorm? Welke elementen zitten er in een inspirerende les? In de training Een betere les begint bij jezelf beantwoorden we samen met de deelnemers deze vragen. We frissen de kennis over lesvoorbereidingen op en staan stil bij de veranderende behoefte van de studenten-/leerlingenpopulatie. Ons doel is om aan te sluiten bij dat wat er al is (aan kennis en kunde) en samen te kijken welke aanpassingen tot verbetering kunnen leiden.
Enkele onderdelen in deze training zijn: elementen van een inspirerende les, hoe zie je jezelf, hoe zie je de ander, timemanagement, eindtermen.

Inclusief onderwijs: hoe doe je dat?
Ons onderwijs wordt steeds inclusiever. Steeds meer verschillende behoeften verenigen zich in een klas/in een school. Dit vraagt ook iets van de onderwijsteams en het management. Welke keuzes maak je om aan al die verschillende behoeften leerlingen/studenten tegemoet te komen? Hoe richt je je onderwijs zo in dat dit het meeste leerrendement oplevert zónder dat de kosten de pan uitrijzen? Welke vaardigheden hebben docenten/leerkrachten nodig om beter om te kunnen gaan met een uiteenlopende populatie? In de training Inclusief onderwijs: hoe doe je dat? richten we ons op de beantwoording van deze vragen, aansluitend bij de wensen van de opdrachtgever.
Enkele elementen van deze training zijn: basis in communicatie, inrichten van onderwijs, out-of-the-box, jij als middel.

Communicatietrainingen
'Communication is the key' is een veelgehoorde uitspraak. Overal om ons heen is communicatie. Als professional (en als mens) speel je een belangrijke rol in de communicatie met anderen. Waar zit jouw invloed in communicatie? Onze Communicatietrainingen zijn altijd trainingen op maat, opgesteld in overleg met de opdrachtgever.
Terugkerende elementen zijn: wat is communicatie. hoe zie je jezelf, hoe zie je de ander, jij als middel.

Neurodiversiteit om ons heen
In onze neurotypische samenleving zijn ook veel mensen te vinden met anderswerkende hersenen. Vanuit hun neurodiversiteit hebben zij ook andere behoeften in benadering en uitleg. In de training Neurodiversiteit om ons heen gaan we dieper in op het verschil tussen neurotypisch en neurodivers, bekijken we verschillende vormen van neurodiversiteit en bespreken we (on)mogelijkheden. Uiteraard gaan we ook aan de slag met verschillende werkvormen.
Enkele elementen zijn: neurodiversiteit, wat is dat, hoe zie je jezelf, hoe zie je de ander, neurodivers in een neurotypisch systeem.

Hoe sluit ik beter aan bij mijn klas?
De dynamiek in sommige klassen is lastig te vatten en te sturen voor docenten/leerkrachten. Onze training Hoe sluit in beter aan bij mijn klas? is een training op maat, passend bij een specifieke klas. In aanloop naar de training doen wij 2-3 observaties in verschillende lessen, voeren wij een gesprek met de mentor/slb'er en sturen wij een vragenlijstje rond aan de andere docent(en)/leerkrach(en) van de klas. Op basis van de input ontwikkelen wij de training.
Enkele elementen zijn: behoeften van mijn klas, behoeften van de docent(en), jij als middel, basis in de communicatie.

Contact maken: hoe doe je dat?
Contact maken met een ander vormt de basis van een goede (werk)relatie. Waarom is dat eigenlijk zo? Waar let je op als je contact maakt? Welke manieren zijn er om contact te maken en welke uitwerking hebben deze manieren?
In de training Contact maken: hoe doe je dat? geven we iedere deelnemer tools mee om de fijne kneepjes van het contact maken te beheersen. De training draagt hiermee bij aan het verbeteren van de werkrelatie tussen professionals onderling, tussen professionals en leerlingen/studenten en tussen professionals en ouders/verzorgers. Dit zal leiden tot een betere samenwerking.
Enkele elementen zijn: contact maken - achtergrond, hoe zie je jezelf, hoe zie je de ander, tools om contact te maken.